Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Reizen door Japan, een spirituele beleving om nooit te vergeten

Het is 10 uur in de avond en aardedonker in Koya-san want het is nog vroeg in het voorjaar. Onder leiding van een jonge monnik lopen wij, mijn vrouw Gerda en ik en nog enkele andere gasten van het boeddhistische klooster waar wij verblijven, over een betegeld wandelpad door een eeuwenoud bos met torenhoge naaldbomen. Het is hier doodstil. Traditionele Japanse lantaarns verspreiden een zwak schijnsel waardoor wij zicht krijgen op aan overledenen gewijde gedenktekens met daartussen beelden van Boeddha, de monnik Kukai en verschillende godheden.

 

De monnik legt in perfect Engels uit dat dit een rustplaats is voor de as van overleden monniken en andere boeddhisten en een plaats waar gedenktekens de herinnering aan overledenen levend houden; dat de vijf verschillend gevormde op elkaar gestapelde stenen staan voor aarde, water, vuur, lucht en het heelal; dat hier meer dan 200.000 gedenktekens staan, heel oude maar ook moderne. De gids vertelt dat Koya-san het spirituele centrum is van het Shingon Zen Boeddhisme, in de negende eeuw gesticht door de monnik Kukai, de grondlegger van deze esoterische stroming binnen het Boeddhisme.

 

Na een wandeling van twee kilometer komen we bij een tempel met daarachter de laatste rustplaats van Kukai, die na zijn verscheiden ook wel Kobo Daishi werd genoemd. Daar vertelt onze gids dat volgens de legende Kukai niet is gestorven maar in een diepe meditatie is verzonken.

 

Dit is één van de spirituele ervaringen die wij hebben beleefd tijdens een reis door Japan, enkele jaren geleden. Wij hebben Japan leren kennen als een land waar vooruitgang en traditie samengaan. In de afgelopen vijftig jaar heeft Japan zich ontwikkeld tot een moderne, technologische maatschappij.

 

In de verstedelijkte gebieden zie je overal de gebouwen en de reclame-uitingen van Japanse multinationals op het gebied van elektronica, farmacie, automobielen, bier en financiële dienstverlening. Tegelijkertijd wordt het verleden gekoesterd wat blijkt uit de vele tempels en heiligdommen tussen de moderne gebouwen en de eeuwenoude tradities waaraan veel Japanners blijven vasthouden, zoals de traditionele theeceremonie, het dragen van kimono’s en het trouwen in Shinto-stijl. Dit maakt het reizen door Japan zo boeiend, het voortdurend zichtbare contrast tussen modern en traditioneel, tussen westerse zakelijkheid en oosterse mystiek.

 

Zo vind je in wereldsteden als Osaka, Kyoto en Tokyo te midden van moderne wijken prachtige parken en tuinen vol religieuze of mystieke elementen. In het voorjaar staan daar de kersenbomen in bloei en in het najaar verkleurt daar het blad van de esdoorns. Als de bloesem verwaait en de herfstbladeren afvallen denken de Japanners aan de vergankelijkheid van het leven waarvan je maar het beste in schoonheid afscheid kunt nemen als daarvoor de tijd gekomen is.

 

Als reisleider heb ik deelnemers ontmoet die met enige trots opsomden welke verre bestemmingen zij al hadden bezocht, van Canada tot China en van de Noordkaap tot het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Maar op mijn vraag of ze misschien ook in Japan waren geweest werd dan ontkennend gereageerd. Het gebrek aan belangstelling voor Japan was meestal gebaseerd op onbekendheid met het land of misplaatste vooroordelen over de drukte in de grote steden, de taal of het eten. Voor wie nog niet in Japan is geweest valt er nog veel te ontdekken. Vooral als je belangstelling hebt voor cultuur, geschiedenis, religie of spiritualiteit en mystiek. Lees de beschrijving van deze reis en laat u inspireren. Ik kan u verzekeren dat u zintuigen tekort zult komen om alle impressies van deze 17-daagse reis in u op te nemen.    

 

Tekst: Piet Pijper - reisleider DrieTour

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief