Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

ons aanbod

St. Nicolaas

Sint Nicolaas

De ook bij ons bekende Nicolaas is waarschijnlijk geboren rond 280 in de Griekse stad Patras. Volgens de overlevering was hij in de eerste helft van de vierde eeuw bisschop van Myra, gelegen in het huidige Turkije. Veel meer dan dit is er feitelijk niet over hem bekend. Wel doen er veel legendes en verhalen over hem de ronde.

 

Na zijn dood werd Nicolaas in een sarcofaag begraven in zijn kerk te Myra. Volgens de bevolking was hun bisschop een heilige geweest: Nicolaas was dus in de hemel. Zo werd zijn graf al snel een bedevaartsoord. Mensen kwamen er om te bidden. Dan vroegen ze of hij in de hemel bij God een goed woordje voor hen wilde doen. Als de bidders kregen waar ze om vroegen, was dit volgens hen te danken aan Sint Nicolaas. Van onder zijn sarcofaag stroomde een geurige vloeistof. Volgens de overlevering genas je van al je ziekten en kwalen, als je hiervan dronk. Van overal vandaan kwamen pelgrims om zo genezing te zoeken. Al in de 6e eeuw was zijn verering enorm! 

 

In het begin van de 11e eeuw werd Myra veroverd door de Islam. De verering van Sint Nicolaas werd verboden. In 1087 stalen vissers uit het Zuid Italiaanse Bari de sarcofaag met het stoffelijk overschot van Sint Nicolaas en brachten het over naar hun thuisstad. Vanaf dat moment werd Bari een bedevaartsoord. Er verrees een nieuwe kerk ter ere van hem. Van daaruit verspreidde de verering van Nicolaas zich over de hele wereld. In het westen als de welbekende kindervriend. In het oosten als wonderdoener. In de 13e eeuw werd zijn feestdag vastgesteld op 6 december.

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief