Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Victoria Falls

De Victoria Falls is de breedste, ononderbroken waterval in Afrika. Dit natuurlijke wereldwonder ligt op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het water van de machtige Zambezirivier, die op dit punt meer dan twee kilometer breed is, stort zich hier met veel geweld naar beneden in een reeks basalt kloven. Het is een indrukwekkend gezicht!

De Victoria Watervallen worden, ondanks dat ze niet de hoogste of de breedste zijn, toch vaak gezien als de grootste ter wereld. Het oppervlak van de watermuur – hoogte keer breedte – overstijgt dat van alle andere grote watervallen. Ze bestaan in feite uit 5 verschillende watervallen. Vier ervan liggen in Zimbabwe en een in Zambia. Direct rondom de watervallen is een vochtig tropisch ecosysteem ontstaan met weelderige begroeiing. Sinds 1989 staan deze watervallen en de omliggende nationale parken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone

ontdekte de Victoria Falls als eerste westerling op 17 november 1855. Geheel tegen zijn gewoonte in veranderde hij de originele naam. Hij vernoemde de waterval naar de Britse koningin Victoria. Onder die naam werd de waterval wereldberoemd. De lokale bevolking noemt deze watervallen tegenwoordig de Mosi-oaTunya (de rook die dondert). Een immense massa water die over de rand valt, een bewegend gordijn van water van ruim 1700 meter breed en

meer dan 108 meter hoog. De wolkenmist zorgt voor diverse regenbogen als de zon schijnt. David Livingstone was zo onder de indruk van dit natuurspektakel dat hij in zijn dagboek schreef: “Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen. Zulke lieflijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens hun vluchten.”

Tekst: Marlies Schellevis - productmanager DrieTour

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief