Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vrouwenmarkten in Oman

Kun je je voorstellen dat er in het Sultanaat Oman een ‘vrouwenmarkt’ is? Een markt waar alleen vrouwen mogen kopen en verkopen. In verschillende steden is er zo’n markt. Een van deze steden is Ibra, een stad die ook bekend is om de wekelijkse geitenmarkt.

 

In de Arabische landen moet je het belang van de vrouw niet onderschatten. Ze is de spil van het huishouden, het kloppend hart van het gezin. Toch is het vrij ongebruikelijk dat vrouwen op een markt staan als verkoopster, zeker in afgelegen woestijngebieden in een Arabisch land!! Dat dit wel kan in Oman is echt bijzonder en geeft aan dat Oman een vrij moderne beschaving heeft. Benieuwd hoe het er aan toe gaat op zo’n ‘vrouwenmarkt’? Je weet het pas als je er zelf een kijkje neemt.

 

Bij het ochtendgloren of zelfs al voor de ‘Fajr’ (het vroege ochtendgebed) verschijnen de eerste vrouwen, vaak van buiten de stad, op het marktterrein om hun producten uit te stallen. Rond 07.00 uur, als alles uitgestald staat, kun je de verscheidenheid aan producten aanschouwen. Het is wachten op klanten. Je vindt er kleine prullaria, potten, pannen en andere huishoudelijke zaken, maar ook vis,vlees en groenten, kruiden en wierook.

 

Vraag een willekeurige Omaanse vrouw waarom ze graag naar deze speciale markt gaat en al snel wordt duidelijk dat ze zich hier op haar gemak voelt, het fijn vindt de deur uit te zijn en onder de mensen te zijn. Het is niet alleen een plek waar vraag en aanbod samen komen, maar zeker ook een ontmoetingsplek. Het is er fijn en veilig ‘winkelen’ en een positieve bijkomstigheid is dat je door te kopen bij vrouwen, elkaar min of meer steunt en helpt.

 

En zo zie je maar weer… Het stereotype beeld van onderdrukte Moslimvrouwen in Arabische landen, geldt niet voor Oman. Bezoek een vrouwenmarkt en ervaar het zelf. De lokale gemeenschap is beschaafd en dat voel je als je je op een vrouwenmarkt begeeft. Zelf een vrouwenmarkt bezoeken?

Er zijn er vier in Oman:

- Op dinsdag in Samad Al Shan

- Op woensdag in Ibra

- Op donderdag in Sinaw

- Op vrijdag in Maduby

 

Nieuwsgierig geworden naar dit prachtige Sultanaat Oman, boek dan een van onze rondreizen en ervaar de stilte van de woestijn, de prachtige natuur, en de bedrijvigheid in de kleine stadjes. Soms lijkt het of de tijd er heeft stilgestaan, maar het is er moderner dan het lijkt. De diversiteit is er groot; een absolute topbestemming.

 

Tekst: Annemieke Collet - productmanager DrieTour

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief