Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Turkije – Paulus achterna op zendingsreis

Groepsrondreis, Vliegreis

Ieder land heeft zijn verhaal. Turkije is het land waar veel Bijbelverhalen tot leven komen. De apostelen Paulus en Johannes hebben een groot deel van hun leven in Turkije doorgebracht. Johannes schreef zijn brieven in Openbaring aan zeven gemeenten in Turkije. En Paulus trok tijdens zijn drie zendingsreizen met name door Turkije om het Evangelie te verkondigen. Hij wordt niet voor niets ook wel de apostel der Heidenen genoemd. Hij geloofde er in om iedereen, ook niet-Joden, tot het Evangelie te bekeren. Hij stichtte christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een zeer belangrijke figuur in het christendom geweest en nog steeds. Paulus inspireert velen, maar wie was hij eigenlijk?

 

Tijdens deze 10-daagse rondreis treedt u in de voetsporen van Paulus. U volgt een gedeelte van de route van zijn eerste en tweede zendingsreis van Antalya via het oude Antiochië naar Laodiceia , Milete en natuurlijk Efese; door prachtige landschappen, via oude nederzettingen en machtige steden. En zo leert u de schrijver, prediker en apostel Paulus een beetje beter kennen.

 

Gaat u mee?

Programma

Dag 1 donderdag: Heenreis via Istanbul naar Antalya

Vlucht van Amsterdam via Istanbul naar Antalya. Na aankomst transfer naar uw hotel in Antalya voor diner en overnachting.

 

Dag 2 vrijdag: Perge – Aspendos –  Konya

Als Paulus, Barnabas en Johannes het eiland Cyprus verlaten, zich inschepen en afvaren naar de vaste wal, is Perge de plaats waar zij arriveren. Ze bevinden zich dan in Anatolië, het huidige Turkije. Perge was een van de hoofdsteden van Pamfylië en nu een grote archeologische vindplaats. Bekijk de prachtige ronde hellenistische poorten en treed binnen in de tempel van Artemis.  Aansluitend naar Aspendos, een belangrijke Romeinse stad met als hoogtepunt het indrukwekkende theater met een prachtige akoestiek.

 

Verder naar Konya, de stad van de beroemde dansende Derwisjen, waar u de Mevlana Tekke bezoekt, tegenwoordig een museum met de tombe van Mevlana, kostbare kunstvoorwerpen en meubels. Tenslotte naar het kerkje van de ‘Little Sisters of Jesus’ oftewel de Heilige Apostel Paulus Kerk. De zusters leiden u rond en kunt u alle indrukken van vandaag even op u in laten werken.

 

Dag 3 zaterdag: Antiochië - Pisidië – Denizli

“Paulus en Barnabas gingen van Perge verder en kwamen te Antiochië in Pisidië”  (Hand. 13:14): het centrum van cultuur en religie met vele tempels en theaters. Denkt u zich eens in wat een barre tocht dit te voet voor hen moet zijn geweest. Bij de ruïne van de Byzantijnse kerk, gebouwd op een voormalige synagoge, heeft Paulus zijn langste preek gehouden (Hand.13:14-52). Laat het verhaal op u inwerken en u begrijpt waarom Paulus juist hier het evangelie wilde verkondigen.

 

U vervolgt de route naar Denizli voor de overnachting.

 

Dag 4 zondag: vrije dag

Zondag. ’s Morgens kunt u een ceremonie in een Orthodoxe kerk bijwonen. Een verrijkende ervaring. Lunch in het hotel. De rest van de dag heeft u tijd voor u zelf.

 

Dag 5 maandag: Laodiceia - Pamukkale – Hiërapolis

Paulus heeft een brief geschreven aan de gemeente te Laodiceia, net als de apostel Johannes in Openbaring. Paulus verwijst in zijn brief aan de Kolossenzen onder andere naar Hiërapolis, de stad die vandaag ook op het programma staat.  Laodiceia kenmerkt zich door de aanbidding van de Griekse goden: Zeus, Appolon en Asclepius, maar ook door het warme water.

 

Aansluitend naar een van ’s werelds bekendste natuurwonderen: het katoenkasteel Pamukkale, een massief van heetwaterbronnen waar water uit de hete bron over stroomt richting Laodiceia. Ervaart u zelf hoe de warmte aan uw voeten voelt. 

 

Achter Pamukkale ligt de antieke stad Hiërapolis waar Paulus in zijn brieven over schrijft; een indrukwekkende opgraving met een Necropolis, Apollo tempel en de kerk van Philippus.

               

Dag 6 dinsdag: Milete – Didema – Priëne

U vervolgt de weg van Paulus richting de antieke havenstad Milete waar Paulus op de terugweg van zijn derde zendingsreis kwam. Het is hier dat Paulus zijn enige toespraak tot christenen gaf. Tevens nam hij er afscheid van de oudsten van Efese waar hij bijzonder veel moeite mee had. Vandaag de dag is met name het theater van Milete een indrukwekkend overblijfsel uit vroeger tijden.

 

Vanuit Milete voert een heilige weg naar Didema, waar u de resten van de tempel van Apollo kunt bekijken. In deze machtige tempel kon men het orakel raadplegen.

 

Tot slot naar Priëne, nog zo’n prachtige opgraving voordat u naar Kusadasi rijdt voor de overnachting.

 

Dag 7 woensdag: Efese – Selcuk 

Vandaag ontdekt u Efese, het commerciële en religieuze centrum van de Oudheid. Efese is een van de mooiste opgravingen van Turkije. Paulus is er meerdere keren geweest, waaronder een periode van drie jaar. Het is in deze periode dat Paulus heel intensief het Evangelie verkondigde.

 

U wandelt dezelfde weg die Paulus bewandeld heeft en staat letterlijk op dezelfde plekken vanwaar Paulus zijn toespraken hield. Denkt u zich eens in, als u op de agora of in het theater staat,  hoe het in die tijd geweest moet zijn. Bekijkt u ook de prachtig gerestaureerde bibliotheek.

 

Via Selcuk terug naar Kusadasi voor de overnachting.

 

Dag 8 donderdag

Via Sardes naar Dikili. Sardes is een voormalige christelijke gemeente die Paulus met zijn zendingswerk heeft gesticht. Sardes biedt prachtige opgravingen waaronder het gymnasium en de synagoge. U bezoekt ook de tempel van Artemis; waar de Joden een synagoge en de Christenen een kerk hebben gebouwd.

 

Vervolgens door naar Dikili voor de overnachting, waar de zendingsreis van Paulus voor u eindigt.

 

Dag 9 vrijdag: Pergamon

Vandaag naar Pergamon dat u mooie verhalen vertelt en u indrukwekkende dingen laat zien.  Het is een van de zeven gemeenten waaraan Johannes zijn brieven in Openbaring schreef. Het theater dat als een adelaarsnest tegen een berg ligt, is de meest in het oog springende ruïne. Maar ook het altaar van Zeus, de heilige weg, het Serapisheiligdom en de tempel van Trajanus zijn de moeite waard.

 

Door naar Izmir voor de overnachting.

 

Dag 10 zaterdag: Terugreis naar Nederland

Transfer naar de luchthaven van Izmir, en terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Best Western Khan

Dag 1 - 2 verblijft u in Hotel Best Western Khan. Dit resort in het centrum van Antalya ligt op...

Hotel Best Western Khan

Dag 1 - 2 verblijft u in Hotel Best Western Khan. Dit resort in het centrum van Antalya ligt op loopafstand van de levendige en historische buurt Kaleiçi. Het biedt ruime kamers met een balkon en bieden uitzicht op de Middellandse Zee, Kaleiçi, de jachthaven, het Bey-gebergte of de stad. Er is een zwembad met terras, WiFi is gratis beschikbaar. De kamers hebben airconditioning, een satelliet-tv en een eigen badkamer, uitgerust met toiletartikelen. Verder vindt u op de kamer een gratis fruitmand. In restaurant Falez wordt elke dag een ontbijtbuffet verzorgd en de hele dag door zijn er Turkse specialiteiten beschikbaar. Cocktails en lichte snacks zijn verkrijgbaar bij de Aspendos Bar. U kunt ontspannen in de sauna; het Silyon Centre biedt een verscheidenheid aan fitnessapparatuur.

terug

Hotel Bera

Dag 2 - 3 verblijft u in Hotel Bera. Hotel Bera ligt op een gunstige locatie in het centrum van...

Hotel Bera

Dag 2 - 3 verblijft u in Hotel Bera. Hotel Bera ligt op een gunstige locatie in het centrum van Konya, op 8 minuten rijden van het archeologisch museum en op 10 minuten rijden van het museum en het mausoleum van Mevlana. U hebt gratis toegang tot de fitnessruimte, de sauna en de Turkse hamam. De kamers zijn ingericht met lichte kleuren en houten meubels, voorzien van een minibar, gratis WiFi, kabel-tv, een kluisje en een eigen badkamer. Bera Hotel heeft een restaurant dat Turkse gerechten serveert en een buffetrestaurant met internationale gerechten. U kunt ook ontspannen met een warm drankje in de lobbybar.

terug

Hotel Richmond Thermal

Dag 3 - 6 verblijft u in Hotel Richmond Thermal. Hotel Richmond Thermal ligt op ca. 3 km afstand van...

Hotel Richmond Thermal

Dag 3 - 6 verblijft u in Hotel Richmond Thermal. Hotel Richmond Thermal ligt op ca. 3 km afstand van de travertijnen van Pamukkale, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het hotel biedt veel faciliteiten: een tuin met pijnbomen, een buitenbad, een overdekt thermaalbad, moderne fitnessruimte, een spacentrum met een hamam en sauna. De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met luxe toiletartikelen. In het restaurant met uitzicht op de tuin kunt u genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en de verfijnde smaken van Turkse en internationale gerechten. Ook biedt het hotel een bar bij het zwembad, de Rich Cafe&Bar en de Fireplace Bar, waar een à-la-cartemenu en een verscheidenheid aan drankjes worden aangeboden. De Vital Bar in het spacentrum biedt kruidenthee en biologische drankjes.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen:

 • Vliegreis Amsterdam – Antalya, Izmir – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunches op dag 1 en 10)
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlands- en Engelssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen:

 • Toeslag éénpersoonskamer 155,- (op aanvraag voor vertrekdatum 16-05)
 • Optionele excursies
 • Lunch op dag 1 en 10
 • Visumkosten ca. 25,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

 

Van

Naar

Vertrek

Aankomst

Vluchtnummer

Amsterdam

Istanbul

11.10 uur

15.40 uur

TK 1952

Istanbul

Antalya

17.10 uur

18.30 uur

TK 2420

         

Izmir

Istanbul

12.00 uur

13.20 uur

TK 2319

Istanbul

Amsterdam

15.10 uur

17.45 uur

TK 1953

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 16 mei staat gepland voor zaterdag 4 mei

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 3 oktober staat gepland voor zaterdag 14 september

 

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

 

Visum

Voor deze bestemming is een visum verplicht.

Wij raden u aan om alvast een kijkje te nemen op de volgende website: www.evisa.gov.tr/nl/

Via deze officiële website kunt u gemakkelijk een elektronisch visum (e-visum) aanvragen. Hier vindt u informatie over o.a. de procedure, hoe lang van te voren het visum aanvragen, kosten en geldigheid visum en geldigheid  paspoort of ID-kaart.

Vraagt u het visum pas definitief aan op het moment dat de reis de status: gegarandeerd vertrek krijgt! 

 

Vaccinaties

Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met de huisarts of GGD.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief