Turkije, een openbaring

Weet u dat Turkije dé bakermat van het Christendom is? Vele Bijbelverhalen spelen zich in dit fascinerende land af. Turkije is het land waar de apostelen Paulus en Johannes graag verbleven. Paulus om het evangelie te verkondigen. Johannes schreef zijn brieven in Openbaring aan de zeven gemeenten van Klein Azië. Tijdens deze rondreis treedt u in de voetsporen van deze twee belangrijke personen uit het Christendom. Bijbelverhalen komen écht tot leven. De reis start in de metropool Istanbul waar u...

Over deze reis

Weet u dat Turkije dé bakermat van het Christendom is? Vele Bijbelverhalen spelen zich in dit fascinerende land af. Turkije is het land waar de apostelen Paulus en Johannes graag verbleven. Paulus om het evangelie te verkondigen. Johannes schreef zijn brieven in Openbaring aan de zeven gemeenten van Klein Azië. Tijdens deze rondreis treedt u in de voetsporen van deze twee belangrijke personen uit het Christendom. Bijbelverhalen komen écht tot leven. De reis start in de metropool Istanbul waar u de sfeer proeft van een eeuwenoude cultuur. Daarna komt de geschiedenis tot leven met bezoeken aan onder andere Pergamum, Sardes, Laodiceia en Efese. Het heerlijke klimaat, de smakelijke Turkse keuken en de vriendelijke bevolking maken deze reis compleet. U bent van harte welkom.

Bestemming

Algemene informatie

Turkije is gelegen in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa, al ligt het overgrote deel in Azië. Het land wordt omringd door Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije heeft een kustlijn van 6530 km. Het noorden grenst aan de Zwarte Zee en het zuiden grenst aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Ankara, maar Istanboel is de grootste stad. Turkije heeft prachtige stranden, kusten, rotsformaties, berggebieden en bossen. Het land heeft een rijke cultuur en een veelzijdige historie dat duizenden jaren terug gaat met invloeden uit Azië en Europa. Turkije is ook dé bakermat van het christendom.

Een vroegere benaming voor Turkije was Klein-Azië of Anatolië. De eerste grote groep die zich in het land vestigden waren de Hettieten. Tot 546 v. Chr. behoorde het land tot het Perzische Rijk. In de 4e eeuw v. Chr. veroverde Alexander de Grote het land. Rond de 2e eeuw werd het land opnieuw veroverd, dit keer door de Romeinen. Constantijn de Grote vestigde de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, Constantinopel. Na het verval van het westelijke deel van het Romeinse Rijk werd het oosten onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 1204 veroverden de kruisvaarders Constantinopel, waardoor het Byzantijnse Rijk verzwakt raakte. Rond 1300 ontstond het Ottomaanse Rijk, waarna de stad Constantinopel verder ging onder de naam Istanboel, zoals wij nu kennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Turkije mee aan de kant van Duitsland. De hoop was om zo het Ottomaanse Rijk te redden. In 1922 kwam het Ottomaanse Rijk echter tot zijn einde. Mustafa Kemal Atatürk greep de macht. Hij stichtte het moderne Turkije en moderniseerde het land. De hoofdstad werd verplaatst van Istanboel naar Ankara. Turkije bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd neutraal. In februari 1945 verklaarde Turkije Duitsland en Japan nog symbolisch de oorlog.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
...
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is. Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten?
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Met Turkish Airlines vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Istanbul. Aansluitend een transfer naar hotel Yuksel Yenikapi in het centrum van de stad. Afhankelijk van de aankomsttijd kunt u alvast een wandeling maken en de sfeer proeven.

dag
2

WO: Istanbul

Onder leiding van een Nederlandstalige gids ontdekt u de wereldstad Istanbul met een mengeling van culturen en oudheden. De stadswandeling start bij de Hippodrome, het voormalige sport- en sociale centrum in de Byzantijnse tijd. Vervolgens naar de bekende Aya Sofia Moskee , de voormalige kerk van de Heilige Wijsheid, waar u nog veel elementen van het Christendom terugvindt. Ook staat een bezoek aan de Blauwe Moskee met zes majestueuze minaretten en de Cisternen ( ondergrondse watersystemen) op het programma. ’s Middags kunt u gezellig winkelen in de overdekte en kleurrijke Grand Bazar: kruiden, specerijen, maar ook kleding, tapijten en tassen, zijn volop verkrijgbaar.

dag
3

DO: Topkapi Paleis en boottocht

In de ochtend gaat het naar de Chora-kerk, een van de mooiste Byzantijnse kerken met haar prachtige mozaïeken en bijzondere interieur. Vervolgens naar het Topkapi paleis, eeuwenlang het paleis van de sultans van het Osmaanse rijk. Hier kunt u ervaren hoe deze vorsten destijds hebben geleefd.

Istanbul, stad aan de Bosporus, nodigt uit ook vanaf het water ontdekt te worden. Natuurlijk ontbreekt een boottocht dan ook niet. ’s Middags kunt u ontspannen Istanbul aan u voorbij laten glijden. Mocht u nog energie hebben, dan is een bezoek aan de Egyptische Bazaar, een kruidenbazaar, ook de moeite waard.

dag
4

VR: Istanbul-Nicea-Bursa

U laat Istanbul achter u en reist in oostelijke richting via Nicea naar Bursa. In Nicea (Iznik) bezoekt u de Byzantijnse kerk waar twee belangrijke oecumenische concilies hebben plaatsgevonden. In Bursa maakt u een stop bij de groene moskee. Ontdek zelf waarom deze moskee haar bijnaam heeft gekregen.

dag
5

ZA: Bursa-Pergamum-Bergama

Vroeg vertrek vanuit Bursa richting de oude Bijbelse stad Pergamum, een van de zeven gemeenten waaraan Johannes zijn brieven stuurde. Per kabelbaan gaat u omhoog om deze prachtige opgraving te bekijken en de vele verhalen te horen. Een van de hoogtepunten is de Acropolis, letterlijk hoge stad, die als een adelaarsnest tegen een berg ligt. Bekijk ook het altaar van Zeus en de tempel van Athene. U overnacht in het nabijgelegen dorpje Bergama.

dag
6

ZO: Vrije dag

Zondag. Uw reisleider verzorgt een samenkomst in het hotel. De rest van de dag is er geen programma. Het hotel beschikt over vele faciliteiten om te ontspannen.

dag
7

MA: Bergama-Denizli

Vandaag verkent u drie Bijbelse plaatsen, ieder met een eigen verhaal. In Thyatira, een oud textielcentrum, hoort u het verhaal van Lydia de purperverkoopster. Zij was een van de eersten die Paulus in Filippi ontmoette. In Sardes, de hoofdstad van het Lycische Rijk, gaat u onder meer naar het indrukwekkende Gymnasium en de kerk. Tenslotte naar Philadelphia, tot de 14e eeuw een christelijke stad. De majestueuze resten van de pijlers van de grote kerk die hier is gebouwd herinneren nog aan deze periode. U overnacht in Denizli.

dag
8

DI: Laodicea - Pamukkale – Hiërapolis

Na het ontbijt vertrekt u naar Laodicea, de stad van het compromis. Johannes schreef in zijn brief: "Omdat jullie lauw zijn en noch heet, noch koud, zal Ik jullie uit mijn mond spuwen" (Openb. 3:16). Waarom Johannes dat schreef, wordt u vandaag duidelijk.

Wie kent die prachtige witte kalksteenterrassen van Pamukkale niet? Het is een van ’s werelds bekendste natuurwonderen en wordt ook wel het “katoenkasteel” genoemd. Al vele jaren stroomt warm kalkhoudend water langs de vele terrassen naar beneden. Iedere stroom volgt haar eigen weg. Indrukwekkend om te zien.

Achter Pamukkale liggen de ruïnes van de antieke stad Hiërapolis. Prachtige opgravingen waaronder de Necropolis met honderden graven, de indrukwekkende Apollo-tempel en het acht-hoekige kerkje en graf van evangelist Philippus.

dag
9

WO: Denizli – Efese – Selcuk – Kusadasi

De reis gaat verder richting Efese, het commerciële centrum van de Oudheid, en een van de hoogtepunten van deze reis. Niet voor niets staat Efese op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Eerst naar het huisje van Maria. Het verhaal gaat dat Johannes de Maagd Maria naar Efese heeft gebracht. Aansluitend naar Efese zelf. HIer wandelt u letterlijk dezelfde weg die Paulus en Johannes hebben bewandeld. Maakt u zich eens een voorstelling hoe het leven in die tijd moet zijn geweest. Met name de prachtig gerestaureerde bibliotheek en het theater zijn indrukwekkend. Maar ook de badhuizen en de markt zijn bijzonder om te zien. U overnacht in de sfeervolle badplaats Kusadasi.

dag
10

DO: Kusadasi

Een vrije dag om alle indrukken van de afgelopen dagen op uw gemak op u in te laten werken. Kusadasi is een sfeervolle badplaats waar het goed toeven is. Wandelt u op de boulevard, drink een drankje op een van de vele terrassen , ga winkelen in het centrum of neem een duik in de zee.

dag
11

VR: Terugreis

Helaas is de rondreis ten einde. Verhalen rijker keert u terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Yuksel Yenikapi****

Istanbul, Turkije
Het viersterren hotel Yuksel Yenikapi is centraal gelegen en een prima uitvalsbasis om Istanbul te verkennen. Het hotel ligt op 2 kilometer van het historische centrum. Het moderne metrostation ligt op 300 m. van het hotel. Gastvrijheid staat in dit hotel hoog in het vaandel. Het hotel beschikt over de volgende faciliteiten: receptie, lounge, spa, bar en restaurant. Uw kamer is modern en comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon

Hotel Burcman***

Bursa, Turkije
Het 3-sterren stadshotel Burcman ligt net buiten het centrum van Bursa op circa 1,5 kilometer van de Groene Moskee. Het hotel beschikt over 50 ruime kamers die van alle gemakken voorzien zijn: airconditioning, minibar en gratis wifi. In het restaurant kunt u dagelijks genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en een heerlijk diner.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar

Hotel Berksoy***

Bergama, Turkije
Vlakbij Pergamum ligt het volledig gerenoveerde 3-sterren Berksoy Hotel. Het hotel beschikt over een receptie, een buitenzwembad, bars en een restaurant. De kamers zijn modern ingericht en stralen warmte en comfort uit. Het ontbreekt u aan niets. Airconditioning en wifi zijn aanwezig. Alle kamers beschikken over een balkon met uitzicht op de prachtig aangelegde tuin.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
WIFI op de kamer

Hotel Richmond Thermal*****

Denizli, Turkije
Hotel Richmond Thermal is een prachtig hotelcomplex vlakbij Pamukkale. Het hotel biedt veel faciliteiten: een mooie tuin met een buitenbad, een overdekt thermaalbad, moderne fitnessruimte, een spacentrum met een hamam en sauna. De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv en een eigen badkamer met luxe toiletartikelen. In het restaurant met uitzicht op de tuin kunt u genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en de verfijnde smaken van Turkse en internationale gerechten. Ook biedt het hotel een bar bij het zwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon

Marina Hotel***

Kusadasi, Turkije
Hotel Marina Suites ligt op 3 minuten lopen van het strand en bevindt zich op slechts 1 km van het centrum. Het beschikt over een groot buitenbad en een terras met een panoramisch uitzicht op zee en de jachthaven van Kusadasi. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een minibar en een lcd-tv en een balkon met uitzicht op de zee of de tuin. In de kamers is ook gratis WiFi beschikbaar. Het restaurant serveert Turkse en internationale gerechten. In de bars van het hotel kunt u terecht voor een verscheidenheid aan drankjes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
11:20
Istanbul
15:50
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Izmir
11:00
Istanbul
12:20
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
15:05
Amsterdam
17:30

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 10 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • DrieTour reisleider
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Green Seat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 200,-
 • E-visum Turkije circa 25
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart die na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Reisleiding