Oriëntatiereis Turkije

Turkije is dé bakermat van het christendom. Bijbelverhalen liggen hier letterlijk op straat. Het zijn met name de apostelen Paulus en Johannes die dit gebied bereisd hebben. Paulus heeft tijdens zijn zendingsreizen rondom het Middellandse Zeegebied veel tijd in Turkije doorgebracht om daar het Evangelie te verkondigen. Hij stichtte er christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een belangrijk figuur in het christendom en tot de dag van vandaag...

Over deze reis

Paulus en Johannes achterna...

Turkije is dé bakermat van het christendom. Bijbelverhalen liggen hier letterlijk op straat. Het zijn met name de apostelen Paulus en Johannes die dit gebied bereisd hebben. Paulus heeft tijdens zijn zendingsreizen rondom het Middellandse Zeegebied veel tijd in Turkije doorgebracht om daar het Evangelie te verkondigen. Hij stichtte er christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een belangrijk figuur in het christendom en tot de dag van vandaag inspireert hij velen. Johannes was ook geboeid door het prachtige landschap van West-Anatolië. Hij stuurde zijn brieven aan de zeven gemeenten van Klein Azië, zoals deze in het Bijbelboek Openbaring opgetekend staan.

Tijdens deze 5-daagse oriëntatiereis worden Bijbelverhalen levend. U volgt delen van de routes die Paulus en Johannes hebben afgelegd. Zo ontdekt u Efese, Laodiceia, Pergamum en Troas.

Bestemming

Algemene informatie

Turkije is gelegen in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa, al ligt het overgrote deel in Azië. Het land wordt omringd door Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije heeft een kustlijn van 6530 km. Het noorden grenst aan de Zwarte Zee en het zuiden grenst aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Ankara, maar Istanboel is de grootste stad. Turkije heeft prachtige stranden, kusten, rotsformaties, berggebieden en bossen. Het land heeft een rijke cultuur en een veelzijdige historie dat duizenden jaren terug gaat met invloeden uit Azië en Europa. Turkije is ook dé bakermat van het christendom.

Een vroegere benaming voor Turkije was Klein-Azië of Anatolië. De eerste grote groep die zich in het land vestigden waren de Hettieten. Tot 546 v. Chr. behoorde het land tot het Perzische Rijk. In de 4e eeuw v. Chr. veroverde Alexander de Grote het land. Rond de 2e eeuw werd het land opnieuw veroverd, dit keer door de Romeinen. Constantijn de Grote vestigde de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, Constantinopel. Na het verval van het westelijke deel van het Romeinse Rijk werd het oosten onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In 1204 veroverden de kruisvaarders Constantinopel, waardoor het Byzantijnse Rijk verzwakt raakte. Rond 1300 ontstond het Ottomaanse Rijk, waarna de stad Constantinopel verder ging onder de naam Istanboel, zoals wij nu kennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Turkije mee aan de kant van Duitsland. De hoop was om zo het Ottomaanse Rijk te redden. In 1922 kwam het Ottomaanse Rijk echter tot zijn einde. Mustafa Kemal Atatürk greep de macht. Hij stichtte het moderne Turkije en moderniseerde het land. De hoofdstad werd verplaatst van Istanboel naar Ankara. Turkije bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd neutraal. In februari 1945 verklaarde Turkije Duitsland en Japan nog symbolisch de oorlog.

Informatie over Turkije

Tijdsverschil
...
Vlag
Valuta
t

Uitgebreide informatie over Turkije

Beste reistijd

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Turkije te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het aangenaamst. In de maanden juli en augustus komt de temperatuur vaak boven de dertig graden uit.

Klimaat

Langs de kust heerst er een Middellands Zeeklimaat. Dit zorgt voor warme zomers en zachte winters. Het oosten van het land heeft een landklimaat en het midden van het land heeft een steppeklimaat.

Eten & drinken

De Turkse keuken is enorm gevarieerd. Iedere regio heeft zijn eigen kenmerken. De Turkse keuken is onder andere beïnvloed door de Arabische en Griekse keuken. Enkele bekende gerechten zijn börek, dürüm, köfte en döner. Deze gerechten kunnen ook als snack worden gegeten. Bekende zoetigheden zijn baklava en Turks fruit.

Turken houden van verse, lokale producten. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, groene pepers, eieren en worst. Vaak wordt er Turkse koffie of thee bij gedronken.

Wist u dat?

- Turkije met maar liefst 16 plekken op de UNESCO WerelderfgoedLijst staat en er meer dan 30 plaatsen genomineerd zijn?
- Een broodje döner kebab officieel niet Turks is. Turkse migranten hebben dit namelijk voor het eerst in Duitsland gegeten?
- Turkse koffie de oudste bereidingswijze voor koffie is, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis naar Izmir

Vlucht van Amsterdam naar Izmir, met overstap in Istanbul. Transfer naar uw hotel in Kusadasi.

dag
2

DI: Efese – Selçuk – Laodicea – Denizli

Vandaag ontdekt u Efese, het commerciële centrum van de Oudheid. Efese is een van de mooiste opgravingen van Turkije. Volgens de overlevering heeft Maria, na uit Jeruzalem vertrokken te zijn, haar laatste jaren in de omgeving van Efese doorgebracht samen met de apostel Johannes, haar aangenomen zoon. Dat verhaal gaat leven als u het huisje van Maria bezoekt; verscholen in de heuvels is dit de plek waar Maria haar laatste dagen zou hebben doorgebracht. Paulus is meerdere keren in Efese geweest, waaronder een aaneengesloten periode van drie jaar. In die tijd verkondigde hij er intensief het Evangelie. U wandelt dezelfde weg die Paulus en Johannes bewandeld hebben en staat letterlijk op dezelfde plekken waar Paulus zijn toespraken hield. Denkt u zich eens in, als u op de agora of in het theater staat, hoe het in die tijd geweest moet zijn. Bekijk ook de prachtig gerestaureerde bibliotheek. Vervolgens naar Selcuk waar u de Johannesbasiliek met het graf van Johannes bezoekt. Een mooie plek om stil te staan bij het leven van Johannes. Tot slot Laodicea, een zeer welvarende stad. In zijn brieven noemde Johannes dit de stad van het Compromis. "Omdat jullie lauw zijn en noch heet, noch koud, zal Ik jullie uit mijn mond spuwen" (Openb. 3:16). Als u in Laodicea bent, wordt deze uitspraak van Johannes duidelijk door de aanwezigheid van eeuwenoude lauw waterbronnen. Ook heeft Paulus een brief geschreven aan deze gemeente . Hij verwijst in zijn brief aan de Kolossenzen onder andere naar Hiërapolis, de stad die u morgen bezichtigt. U reist door naar Denizli voor de overnachting.

dag
3

WO: Pamukkale – Hiërapolis – Sardes – Dikili

In de ochtend gaat u naar ’s werelds bekendste natuurwonder dat u al van ver ziet liggen: het katoenkasteel Pamukkale, een massief van heetwaterbronnen. Water uit de hete bron stroomt van hier richting Laodicea. Ervaar zelf hoe de warmte aan uw voeten voelt. De uitspraak van Johannes (Openb. 3:16) wordt u duidelijk. Achter Pamukkale ligt de antieke stad Hiërapolis; een indrukwekkende opgraving met een Necropolis, Apollo tempel en de kerk van Philippus; een mooie plek om alle indrukken op u in te laten werken. Ter afsluiting van deze dag naar Sardes, de gemeente van Verzuim. Sardes is een voormalige christelijke gemeente die Paulus met zijn zendingswerk heeft gesticht. De stad biedt prachtige opgravingen waaronder het gymnasium en de synagoge. U bezoekt ook de tempel van Artemis; waar Joden een synagoge en Christenen een kerk hebben gebouwd. Voor diner en overnachting naar Dikili.

dag
4

DO: Pergamum - Troas - Dikili

Vandaag naar de oude Bijbelse stad Pergamum. Hierover schreef Johannes onder andere: Ik weet waar ge woont, daar waar de troon des satans is (Openb. 2:13). Pergamum vertelt u mooie verhalen en laat indrukwekkende dingen zien. Het theater dat als een adelaarsnest tegen een berg ligt, is de meest in het oog springende ruïne. Maar ook het altaar van Zeus, de heilige weg, het Serapisheiligdom en de tempel van Trajanus zijn de moeite waard. U reist verder naar Troas. Laat uw gedachten in Troas, waar Lucas zich bij Paulus voegde, terug gaan naar het verleden. Tot slot naar uw hotel in Dikili voor de overnachting.

dag
5

VR: Izmir en terugvlucht

Na een vroeg ontbijt transfer naar de luchthaven van Izmir voor de terugvlucht (met overstap in Istanbul) naar Amsterdam.

Accommodaties

Marina Hotel***

Kusadasi, Turkije
Hotel Marina Suites ligt op 3 minuten lopen van het strand en bevindt zich op slechts 1 km van het centrum. Het beschikt over een groot buitenbad en een terras met een panoramisch uitzicht op zee en de jachthaven van Kusadasi. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een minibar en een lcd-tv en een balkon met uitzicht op de zee of de tuin. In de kamers is ook gratis WiFi beschikbaar. Het restaurant serveert Turkse en internationale gerechten. In de bars van het hotel kunt u terecht voor een verscheidenheid aan drankjes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Hotel Richmond Thermal*****

Denizli, Turkije
Hotel Richmond Thermal is een prachtig hotelcomplex vlakbij Pamukkale. Het hotel biedt veel faciliteiten: een mooie tuin met een buitenbad, een overdekt thermaalbad, moderne fitnessruimte, een spacentrum met een hamam en sauna. De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv en een eigen badkamer met luxe toiletartikelen. In het restaurant met uitzicht op de tuin kunt u genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en de verfijnde smaken van Turkse en internationale gerechten. Ook biedt het hotel een bar bij het zwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon

Hotel Halic Park Dikili****

Dikili,
Dit enorme hotelcomplex met ruim 130 kamers heeft een eigen privé strand, een zwembad, terassen, tuin, bar en restaurant. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, airco, televisie en beschikken over gratis wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
Istanbul
Vlucht deel 2
Istanbul
Izmir
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Izmir
Istanbul
Vlucht deel 2
Istanbul
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht met Turkish Airlines Amsterdam - Izmir v.v. met overstap incl. heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 4 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (m.u.v. de aankomst- en vertrekdag)
 • Entrees
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • DrieTour reisleider
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Green Seat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer € 75,-
 • Reissom 2e persoon €549,-
 • Lunch op aankomst- en vertrekdag
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 10 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart die na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Reisleiding