Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Zeven gemeenten van Johannes

Groepsrondreis, Vliegreis

 

Wist je dat Turkije dé bakermat van het christendom is? Het is in dit bijzondere land waar vele Bijbelverhalen hun oorsprong vinden. Je ziet dit terug in oude nederzettingen en machtige steden. Ook Johannes reisde graag door Turkije. Tijdens deze 9-daagse reis bezoek je de zeven gemeenten van Klein Azië aan wie Johannes zijn brieven stuurde: Efeze, Smyrna (Izmir), Pergamon, Tyatira, Sardes, Filadelfia en Laodiceia. Maar ook maak je een indrukwekkende dagtocht naar het bijzondere eiland Patmos waar Johannes de Openbaringen ontving.

 

Een visioen op Patmos

De zeven gemeenten van Johannes waren geloofsgemeenschappen in Klein Azië. Op het Griekse eiland Patmos, ook wel het Jeruzalem van de Egeïsche Zee genoemd, ontving Johannes een visioen: hij zag Jezus staan met zeven gouden kandelaren (gemeenten) met zeven sterren (de voorgangers). Dit visioen heeft hij opgeschreven in de vorm van brieven. Dit wordt ook wel de Openbaring van Johannes genoemd.

 

Efeze en Selcuk

Efeze, een belangrijke handelsstad, was de eerste gemeente aan wie Johannes zijn brieven stuurde. Efeze staat in Openbaringen symbool voor verval. Je bezoekt de opgravingen met onder meer de fraai gerestaureerde bibliotheek van Celsus en de tempel van Hadrianus. Niet alleen Johannes, maar ook Paulus heeft hier meer dan twee jaar doorgebracht. Hij heeft de inwoners geregeld toegesproken op de markt en in het theater. In Selcuk bekijk je de Johannes basiliek waar het graf van Johannes zich bevindt.

 

Het vroegere Smyrna

In de brieven van Johannes staat Smyrna symbool voor de gemeente van vervolging. Door allerlei rampen herinnert nog maar weinig aan het Bijbelse Smyrna (Izmir). Je bezoekt de overblijfselen van de St. Polycarpkerk; de oudste kerk van Izmir die de zeven kerken van de Apocalyps-gemeenschap symboliseert.

 

Pergamon

Pergamon was de derde gemeente aan wie Johannes zijn brief schreef. Pergamon werd gezien als de gemeente van Vermenging. Met een kabelbaan bezoek je deze imposante opgraving. Vooral het theater dat als een adelaarsnest tegen een berg ligt, spreekt tot de verbeelding.

 

Tyatira, Sardes en Filadelfia

Respectievelijk de vierde, vijfde en zesde gemeente van Johannes. Tyatira staat voor de gemeente van verontreiniging. Hier hoor je het verhaal van Lydia de purperverkoopster. Sardes staat voor de gemeente van verzuim en tot slot Filadelfia, de gemeente van verwachting. Nu spreekt alleen Sardes qua opgraving nog tot de verbeelding en dan met name het indrukwekkende gymnasium.

 

Laodiceia

De zevende en laatste gemeente was Laodiceia, de gemeente waar Jezus geen goed woord voor over had. Het is de stad van het compromis, de stad van verkilling. De stad is noch koud, noch warm. Nu is Laodiceia een bijzondere opgraving, waar steeds meer zichtbaar wordt.

Programma

Dag 1      

Reisdag naar Izmir Je vliegt met Turkish Airlines via Istanbul naar Izmir, waar je in de loop van de avond aankomt. Een touringcar brengt je naar het hotel voor de overnachting.

Dag 2         

Bijbels Smyrna In het vroegere Smyrna herinnert nog weinig aan het verleden. Door vele rampen is de oude stad volledig verwoest. Vermoedelijk was Polycarpus van Smyrna de voorganger van deze gemeente. Samen met een Nederlandssprekende gids bezoek je de overblijfselen van de St. Polycarpkerk; de oudste kerk van Izmir die de zeven kerken van de Apocalyps-gemeenschap symboliseert. Aansluitend bekijk je de Ottomaanse klokkentoren en de oude Acropolis voor een prachtig uitzicht.

Aan het einde van de dag reis je door naar de sfeervolle badplaats Kusadasi.

Dag 3

Patmos

Rond 95 na Chr. werd Johannes verbannen naar het Griekse eiland Patmos. Het was op dit eiland dat hij de Openbaring ontving. Voor velen is Patmos, Jeruzalem van de Egeïsche Zee, een “Heilig eiland” waar jaarlijks vele pelgrims naar toe komen. In de grot van de Apocalyps, waar hij 18 maanden verbleef, schreef Johannes het Bijbelboek Openbaring en verstuurde hij de brieven aan de zeven gemeenten. Samen met een gids bezoek je deze grot, maar ook het bekende Johannesklooster.

Na de lunch vertrek je rond 14:30 uur per ferry weer terug naar Kusadasi.

 

Dag 4     

Efeze

Een bezoek aan Efeze, een van de mooiste opgravingen van Turkije met onder meer de fraai gerestaureerde bibliotheek van Celsus en de tempel van Hadrianus. Niet alleen Johannes, maar ook Paulus heeft hier meer dan twee jaar doorgebracht. Paulus heeft de inwoners geregeld toegesproken op de markt en in het theater. Je wandelt letterlijk de weg die Paulus en Johannes bewandeld hebben.

Aansluitend naar de Maria-basiliek, waar het concilie van Efeze in 431 is gehouden. En tot slot naar Selcuk waar je de Johannes basiliek bezoekt. Hier vind je ook het graf van Johannes.

Je overnacht in Denizli, een plaats bekend om de thermen.

 

Dag 5

Pamukkale

Turkije kent ook een bijzondere natuur. Een van de meest bekende natuurwonderen is het “katoenkasteel” Pamukkale, een massief van kalksteenterrassen waar water uit de hete bron overheen stroomt. Ervaar zelf de warmte van het water.

 

Hiërapolis

Achter het witte katoenkasteel bevindt zich de antieke stad Hiërapolis waar je uren kunt rondwandelen. Bijzonder is de Apollotempel en het 8-hoekige kerkje van Philippus, dat je met een klein busje bereikt. De Necropolis is de best bewaarde begraafplaats uit de Romeinse tijd en telt 1200 graven en vele graftypes.

Je overnacht wederom in Denizli.

 

Dag 6

Thyatira, Sardes, Filadelfia

Vandaag bezoek je drie van de zeven gemeenten van Klein Azië: Filadelfia, de gemeente van verwachting, Sardes, de gemeente van verzuim en Tyatira, de gemeente van verontreiniging. Sardes is de meest imposante opgraving en dan met name het prachtig gerestaureerde Gymnasium. In Tyatira hoor je het verhaal van Lydia de purperverkoopster.

Je overnacht in Dikili aan de zee.

 

Dag 7

’s Morgens organiseert de reisleider een viering in het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 8

Pergamon

Pergamon is de derde gemeente aan wie Johannes zijn brieven schreef. Met een kabelbaan ga je naar deze opgraving. Erg bijzonder is de Acropolis die als een adelaarsnest tegen een berg aan ligt. Geniet van het prachtige uitzicht.

Je reist door naar Izmir voor de overnachting.

 

Dag 9        

Transfer naar de luchthaven van Izmir en terugvlucht met Turkish Airlines via Istanbul terug naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Turkije 9 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Nederlandssprekende gids
 • Entrees
 • Ferry naar Patmos
 • Reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Visum Turkije
 • Toeslag 1-persoonskamer €125
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten bij het afsluiten van één of meerdere verzekeringen € 5,50

Overige informatie

 • Liever op eigen gelegenheid naar Turkije? Ook dat kan met DrieTour. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden voor een Fly-drive en stel je eigen reis samen!

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief