Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Hart van de Zijderoute

19 dagen

Groepsrondreis, Verre reis, Vliegreis

De Zijderoute, wie heeft daar niet van gehoord? Een eeuwenoude handelsroute die van China naar de Middellandse Zee liep. Zijde, papier, specerijen, tapijten, maar ook religies en opvattingen hebben de meer dan 10.000 km afgelegd. De kleurrijke Zijderoute is sprookjesachtig te noemen. U reist langs trotse blauwe moskeeën met machtige koepels, door groene heuvels, goudgele woestijnen en witte bergen. U ontmoet de vriendelijke, gastvrije lokale bevolking op de geurige markten, langs bergpaden en in imposante steden.

 

Deze 19-daagse reis start in de hoofdstad van Turkmenistan: Ashgabat. Via de woestijn reist u naar Oezbekistan waar u eeuwenoude steden als Buchara en Samarkand bezoekt. Vanaf Tasjkent vliegt u naar Almaty waarna u het binnenland van Kazachstan en Kirgizië ontdekt. Kortom: een fantastische, afwisselende reis naar bijzondere, nog nauwelijks  ontdekte landen. Gaat u mee?

Programma

Dag 1, maandag: Amsterdam - Ashgabat

Vanaf Amsterdam vliegt u met een overstap naar Ashgabat, waar u de volgende morgen vroeg aankomt.

 

Dag 2, dinsdag: Ashgabat

Aankomst in Ashgabat. Transfer naar het hotel. Na een laat ontbijt bezoekt u deze dag de highlights van Ashgabat. Turkmenistan was tot 1991 onderdeel van de Sovjet Unie. Na de onafhankelijkheid transformeerde Ashgabat van een Sovjetstad naar een moderne stad met veel marmeren gebouwen, brede lanen en talloze standbeelden en fonteinen. U bezoekt het grootste park ter wereld, het Onafhankelijkheidspark, met meer dan 100 fonteinen en de bijzondere Neutrality Ark. Verder bezoekt u de Etrogrul Gazy moskee, gebouwd naar het model van de Blauwe Moskee in Istanbul en het Turkmenbashi Mausoleum. Ook bezoekt u de stad Nissa, (UNESCO), net buiten de stad, die een overblijfsel is van het Parthische rijk.

 

Dag 3, woensdag: Ashgabat - Darwaza

In het Nationaal museum krijgt u een goed beeld van het verleden van Turkmenistan. In de middag reist u door de Karakumwoestijn naar de naar de eeuwig brandende krater van Darwaza.  U heeft de gelegenheid om de krater zowel bij daglicht als bij nacht te aanschouwen. Een uniek natuurverschijnsel! U overnacht in een tentenkamp nabij de krater.

 

Dag 4, donderdag: Darwaza - Kunya Urgench - Khiva

U rijdt door naar het noord oosten van Turkmenistan. Dicht bij de grens van Oezbekistan ligt de stad Kunya Urgench. Hier vindt u de gelijknamige stad met historische monumenten uit de 11e tot 16e eeuw, zoals de Kutlug Timur minaret, karavanserai poort en diverse mausolea. Daarna steekt u de grens over naar Oezbekistan en rijdt door naar Khiva.

 

Dag 5, vrijdag: Khiva - Bukhara

Khiva, een oasestad in de Karakum woestijn, was ooit een van de rijkste en machtigste steden aan de Zijderoute, mede door haar ligging in de buurt van de rivier, waardoor er altijd voldoende water was. Tegenwoordig is Khiva een grote stad, met een historisch centrum dat bijna geheel intact is gebleven: alsof we een paar eeuwen terug in de tijd gaan! U dwaalt door een labyrint van smalle steegjes en bezoekt de belangrijkste bezienswaardigheden. In de loop van dag reist u door de Kyzyklum woestijn naar Buchara: een van oudste steden van Centraal Azië, Parel van de Zijderoute.

 

Dag 6, zaterdag: Buchara

In de tijd van de Zijderoute was het ‘heilige’ Buchara middelpunt van cultuur, religie, wetenschap en handel. Vanuit deze stad konden de handelaren alle kanten op: naar India, China en het Midden-Oosten. Zodoende waren er toen veel bazaars, karavanserais, madrassas (Koranscholen) en moskeeën. Velen ervan zijn bewaard gebleven en bezoekt u tijdens de stadstour. Nog steeds ademt Buchara de sfeer van de Oriënt.

 

Dag 7, zondag: Buchara

Vrije dag

 

Dag 8,  maandag: Buchara - Samarkand

Vanaf Buchara reist u naar het legendarische Samarkand. Deze meer dan 2600 jaar oude stad die ooit bij het Perzische rijk hoorde, werd veroverd door Alexander de Grote. In 1370 maakte de Turks-Mongoolse veroveraar Timoer Lenk. (Timur de Grote) Samarkand tot hoofdstad van zijn grote rijk. De overweldigende, kleurige bouwwerken stammen nog uit zijn tijd. Bij aankomst maken we meteen een stadstour waarbij u de magische Registan (‘zandplaats) bezoekt: rijk gedecoreerd en het hart van de stad, omringd door drie prachtige madrassas. U kijkt uw ogen uit bij zoveel schoonheid! Ook indrukwekkend is de Bibi Khanum moskee, genoemd naar de lievelingsvrouw van Timoer Lenk en het Gur Emir Mausoleum, het mausoleum van Timoer Lenk.

 

Dag 9, dinsdag: Samarkand

Weer een volle dag in deze adembenemende stad. U begint de dag met een bezoek aan Shah-i-Zinda, (de levende Koning) een van de beroemdste begraafplaatsen in Centraal Azië.  Er staan meer dan 20 mausolea, onder andere het mausoleum van Kussam ibn Abbas, een neef van de profeet Mohammed. Ook bezoekt u het Afrosiab museum, het Ulugbek obervatorium en heeft u tijd om op de bazaar te slenteren en te genieten van de geur van specerijen en versgebakken brood, en van de zoetste abrikozen van het land.

 

Dag 10, woensdag: Samarkand

Ook op de derde dag in Samarkand weer een mooi programma. U brengt een bezoek aan een van de oudste moskeeën van Samarkand: de Hazrat Hizr Moskee. In de 19e eeuw volledig gerestaureerd door een rijke, gelovige man uit Buchara, waardoor het nu de mooiste moskee van Samarkand wordt genoemd. Het gewelfde interieur is prachtig en het geribbelde plafond is vol kleur. Ook  bezoekt een u bijzondere plaats het Mausoleum Hodja Doniyor. Dit is het graf van de profeet Daniël, een belangrijke plaats voor zowel moslims, christenen en joden. Samarkand heeft een kleine christelijke gemeenschap die samenkomt in de Russisch Orthodoxe Kerk, de Alexiy Kathedraal.

 

Dag 11, donderdag: Samarkand - Tasjkent

In de morgen reist u van Samarkand naar Tasjkent, de moderne, kosmopolitische hoofdstad van Oezbekistan. We beginnen de verkenning van de stad met een stadstour en bezoeken het Museum van Toegepaste Kunst. Hier krijgt u  een goed beeld van de historie van Centraal Azië. Ook het religieuze centrum van Tasjkent, Hast-Imam complex, staat op het programma. En uiteraard slaan we de Chorsu Bazaar niet over. Tot slot ontmoeten we Akbar Rahimov, de beroemde keramiekmeester, die ons ontvangt in zijn atelier en paradijselijke tuin: ook hier proeven we de Oezbeekse gastvrijheid in een Oriëntaalse theeceremonie.

 

Dag 12, vrijdag: Tasjkent - Almaty

Een vroege vlucht naar Almaty, de voormalige hoofdstad van Kazachstan en bij ons vooral bekend van de Olympische Spelen van 2011. Almaty betekent Stad van de Appels: door het milde klimaat groeien er veel appelbomen. Alma betekent Appel en Ata betekent voorvader, wat waarschijnlijk verwijst naar de appel in de hof van Eden.

 

U begint uw stadstour door Almaty bij een bijzondere kathedraal: de Zenkov Kathedraal. Deze kathedraal is volledig opgebouwd uit hout, zonder spijkers of schroeven. Er wordt gezegd dat deze kathedraal het tweede grootste houten gebouw ter wereld is. De kathedraal staat in het Panfilov Park, een park ter ere van gesneuvelde soldaten in de tweede wereldoorlog. Uiteraard bezoekt u de Groene bazaar en lopen we  door de Arbat en Panfilov straten: vol ateliers van kunstenaars. In de avond ziet u Almaty van grote hoogte: de TV toren op Kok Tobe Hill. Vanaf 372 meter hoogte heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

 

Dag 13, zaterdag: Almaty - Altyn Emel

U verlaat het stedelijk gebied en reist door het ruige landschap naar Altyn Emel. Dit unieke nationale park heeft meer dan 600 verschillende soorten planten en is gelegen tussen het Tau gebergte en de rivier de Lli. Het landschap bestaat voornamelijk uit rotsachtig gebergte met schitterende kleuren en woestijn. U bezoekt hier onder andere de ‘zingende duinen’. Deze duinen hebben de vorm van een halve maan en door de wind kunt u ze horen zingen.

 

Dag 14, zondag: Altyn Emel

Vrije dag

 

Dag 15, maandag: Altyn Emel - Charyn Canyon - Saty

De overweldigende natuur in Kazachstan blijft ook vandaag weer boeien. Door jarenlange erosie van wind en water is de Chary Canyon ontstaan met valleien en kloven in allerlei kleuren als licht rood, bruin, geel en helder rood. Een onwaarschijnlijk mooi landschap. Overnachting in een Home Stay (meer persoons kamers) in het dorp Saty.

 

Dag 16, dinsdag: Saty - Kolsai meren - Karakol

Kolsai meren, een van de mooiste plekken van Kazachstan volgens de Kazachen zelf. De meren bestaan uit een groepje van drie meren op gemiddeld 2300 meter hoogte boven zee niveau met een unieke  flora en fauna. Daarna verlaat u Kazachstan, steekt de grens over met Kirgizië en rijdt u door naar Karakol. In de namiddag maakt u een tour door Karakol en ziet de Dungan Moskee en de Orthodoxe kerk.

 

Dag 17, woensdag: Karakol - Jeti Oguz - Tokmok - Bishkek

Via de zuid kant van het Issy Kul meer rijdt u naar Jeti Oguz kloof. Deze kloof heeft bijzondere, diep rode rotsformaties, genaamd ‘de zeven stieren’. Daarna naar Tokmok voor een bezoek aan de Burana toren. Deze 24 meter hoge minaret uit de 11de eeuw is het enige wat overgebleven van de oude citadel. Aansluitend door naar Bishkek.

 

Dag 18, donderdag: Bishkek

Een volle dag in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Deze stad heeft relatief veel nieuwe moderne gebouwen in de Sovjet stijl. Ook de typische Sovjet standbeelden en parken ontbreken niet. U bezoekt het Ala Too plein met het beeld van Machtige Manas, het oudste park van Biskek: Oak park met een openlucht galerij en Victory plein, met het monument ter herdenking van het einde van de tweede wereldoorlog.

In de middag maakt u een wandeltocht in het Ala Archa Nationaal Park, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de stad.

 

Dag 19, vrijdag: Bishkek - Amsterdam

In de vroege ochtend transfer naar de luchthaven, voor de vlucht (met overstap) naar Amsterdam.

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
3-8-2020
Hermine Tien
Te boeken
3.698,-
Houd me op de hoogte
7-9-2020
Hermine Tien
Te boeken
3.698,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Ashgabat/Bishkek – Amsterdam 
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 17 overnachtingen op een tweepersoonskamer
 • Vroege check in op aankomst dag
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Entreegelden
 • Fooien
 • Engelssprekende gids
 • DrieTour Reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2 compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 575,-
 • Overige lunches
 • Turkmenistan visum (USD 85,- ter plaatse betalen)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 • De minimale groepsgrootte voor deze reis is 21 personen.
 • U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na terugkeer.
 • Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

 

Hotelinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 1-2

Hotel Nussay

Ashgabat

1 nacht

Dag 2-3

Tentenkamp

Darwaza

1 nacht

Dag 3-4

Erkin Palace

Khiva

1 nachten

Dag 4-7

Ayub

Buchara

3 nachten

Dag 7-10

Malika Diyora

Samarkand

3 nachten

Dag 10-11

City Palace

Tashkent

1 nacht

Dag 11-12

Renion Park

Almaty

1 nacht

Dag 12-14

Aigay Kum Guest house

Altyn Emel

2 nachten

Dag 14-16

Homestay

Kolsai Lake

2 nachten

Dag 16-17

GH Matsunoki

Karakol

1 nacht

Dag 17-19

Plaza

Bishkek

2 nachten

 

 

Totaal

18 nachten

 

Vluchtinformatie vertrek 3 augustus (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst

3 aug. 2020

Amsterdam

Istanbul

TK1952

11.20 uur

15.50 uur

3 aug. 2020

Istanbul

Ashgabat

TK322

20.20 uur

02.00 uur*

 

 

 

 

 

 

21 aug. 2020

Bishkek

Istanbul

TK349

06.35 uur

09.30 uur

21 aug. 2020

Istanbul

Amsterdam

TK1957

10.35 uur

13.05 uur

*Aankomst volgende dag

 

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst

7 sep. 2020

Amsterdam

Istanbul

TK1952

11.20 uur

15.50

7 sep. 2020

Istanbul

Ashgabat

TK322

20.20 uur

02.00*

 

 

 

 

 

 

25 sep. 2020

Bishkek

Istanbul

TK349

06.35 uur

09.30 uur

25 sep. 2020

Istanbul

Amsterdam

TK1957

10.35 uur

13.05 uur

*Aankomst volgende dag

 

Kennismakingsbijeenkomst

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 3 augustus staat gepland voor zaterdag 18 juli.

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 7 september staat gepland voor zaterdag 15 augustus.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief